29 Temmuz 2007 Pazar

Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı

Harry artık Hogwarts'ta 5. yılını geçirmektedir. Bu sene 1. sınıflarla arasında olan boyut farkı daha da artmış ve kendini ilk senelerdeki halini düşünmeye zorlamıştır..

Dumbledore, Voldemort'un ilk çıktığı zamanlarda Zümrüdüanka Yoldaşlığını kurmuştur. Voldemort'un geri gelmesiyle yoldaşlık yeniden biraraya gelir ve Sirius'un aile yadigarı olan Grimmauld Meydanı 12 numaradaki evini kullanmaya başlarlar. Yoldaşlıkta Harry'nin daha önceden tanıdığı Sirius, Lupin, Moody, Weasleyler gibi isimlerin yanında yeni tanıştığı Tonks gibi değişik tipler de vardır.

Bu arada bu sene her sene olduğu gibi yeni bir Karanlık Sanatlara Karşı Savunma öğretmenleri gelmiştir. Üstelik bu seferki Bakanlıktan gelen Prof. Dolores Umbridge'dir. Yetkilerini her türlü kısıtlama için kullanacak ve okulu zindan haline getirecektir. Savunma dersinde sihri de yasakladığından Hermione'nin aklına bir fikir gelir.

Harry'den kendilerine karşı büyü öğretmesini ister. Harry başta istemez ama sonra aklına yatar. Grubu 25 kişi olarak gördüğünde yine istemez ama gün geçtikçe Neville'in bile büyü yapabildiğini görür ve bu işten keyif almaya başlar. Artık Hermione, Ron, Ginny ve bu kitaptaki yeni karakterlerden Luna'nın da bulunduğu D.O. (Dumbledore'un Ordusu) adında bir çalışma grupları vardır.


Bu arada Voldemort Ölüm Yiyenleri çevresine toplamış ve yine bir iş peşine düşmüştür. Harry rüyalarında Voldemort'un yaptıklarıyla ilgili rüyalar görmeye devam etmektedir. Hatta zaman zaman kendini Voldemort olarak insanlara zarar verirken görür.

Durumu öğrenen Dumbledore Snape'ten Harry'ye Zihinbend öğretmesini ister. Bu sayede Harry'nin zihnini Voldemort'a karşı kapatması ve kendini savunması beklenir ancak Snape'le ders hiç de kolay değildir ve bir iki ders sonrasında Snape de Harry de birbirlerinden eskisinden daha da çok nefret ederek ayrılırlar.


Birgün Harry yine rüya görür ve Sirius'un Voldemort'un elinde olduğunu anlar. Sirius'u kurtarmak için arkadaşları Hermione, Ron, Ginny, Neville ve Luna ile birlikte Sihir Bakanlığına giderler. Harry'nin rüyalarında gördüğü odalardan geçerek en son odaya gelirler. Odada Sirius yoktur. Dahası bomboş gözükmektedir. Odada tek dikkat çeken üzerinde Harry ve Voldemort'un ismi yazan cam bir küre vardır: Kehanet

Voldemort kehanetin peşindedir. Bunu Ölüm Yiyenlerine aldırmaya çalışmış ancak kehaneti sadece üzerinde ismi yazan kişilerin alabileceğini anlamış ve bu yüzden Harry'i bakanlığa çekmiştir. Harry kehaneti aldığında Ölüm Yiyenler odada belirir ve kehaneti ondan almaya çalışırlar. Ancak Neville yanlışlıkla kehaneti kırar.Sadece Harry görür kırıldığını, diğerleri farketmediğinden hala savaşırlar birbirleriyle. Ancak bu savaş esnasında Sirius ölür..
Artık Harry'nin vaftiz babası da hayatta değildir. Yeni macerasına atılırken yanında her zamanki gibi arkadaşları olacaktır..

Hiç yorum yok: