10 Nisan 2016 Pazar

Abim Deniz, Can Dündar

"Deniz"lerle ilgili okuduğum her kitap, her yazı yüreğimi burkuyor. Bu kitapta da aynı şekilde oldu. Bir fil geldi üzerime oturdu.

Devletim, milletim o günden bugüne ne kadar ileri ne kadar geri gitmiş ortada. Ah yavrum, şimdilerde 3 yaşındaki bebeye tecavüz edenleri bile bırak idam etmeyi, adam akıllı ceza vermiyorlar..

Kitap bir Can Dündar'ın kaleminden, tarihleriyle gazete haberleri, gazeteci yorumları, bir de Deniz Gezmiş'in kardeşi Hamdi Gezmiş'in dilinden, fotoğraf ve belgelerle yazılmış. İnsanın içi acıyor. Son ana kadar davalarından vazgeçmemiş gencecik insanlar. Daha çocuk yaşta girmişler bu yola. Hele Deniz Gezmiş'in daha minicik bir çocuk olduğunu gösteren o fotoğrafları görmek, babasına yazdığı mektupları okumak, her şeye rağmen demir parmaklıkların ardında geçirdiği her anı değerlendirdiğini görmek, okuduğu kitapları bilmek..

Evet içiniz acıyacak, gözleriniz nemlenecek hatta belki hıçkıra hıçkıra ağlayacaksınız. Ama gerçekleri bilmeli insan. Okumalı ki bilsin..

Okuyucu Notu : Daha önce Deniz Gezmiş'le aynı yerde tutulmuş olup, Denizleri anlatan kitaplar yazanlardan biri olan Erdal Öz'den de okumuştum. O da çok güzeldi, Gülünün Solduğu Akşam. Seneler oldu okuyalı ama hala aklımda. Nihat Behram'ın Darağacında Üç Fidan'ı da var. Okuyun arkadaşım, okuyun ki boşuna olmasın.. Kitap 8 i hak eder..

Cehennem, Dan Brown

Dan Brown okumayalı çok olmuştu. Aslında bu bloga yazmayali da epey olmuş. Bu şekilde ayrı mı kalsın yoksa senede bir yazdığım (!) asıl bloga mı eklemeliyim emin olamadım. Neyse başlayalım..

Kahramanımız Robert Langdon bu sefer gözlerini bir hastanede açar. Son 1-2 günlük hafızasını kaybetmiştir lakin bunu anlaması da ayıldıktan sonra birkaç gününü alacaktır :)

Kitabın başından sonuna, ha arada İstanbul da var süpriz olarak, İtalya sokaklarında yaşayacaksınız. Saraylar, bahçeler, efendime söyleyeyim müzeler, tablolar ve tabi ki Dante. Kitap zaten Dante'nin eserleri üzerine kurulmuş gibi. Dante'nin İlahi Komedya'sı, Dantenin şiirleri, Dante'nin maskesi.. Bu arada İlahi Komedya'yı okumadım ama hep merak etmişimdir. Cennet ve Cehennemden bahsettiği söylenir. İsminde komedya geçmesinin sebebiyse, Dante'nin yazdığı dönemlerde kitaplar ikiye ayrılırmış: Trajedyalar ve komedyalar yani trajedi olmayanlar :) Yani aslında kitabın komiklikle uzaktan yakından alakası yok..

Kitabın konusuna gelince, dünya nüfüsunun hızla artmakta olduğunu ve bu artışın bizi sona çok hızlı bir şekilde yaklaştırdığını keşfeden bir bilimadamı var. Konuyu Dünya Sağlık Örgütüne de söylerek yardım istiyor ama istediği şey insan nüfusunun 3 te biri kadarını öldürmek. Dünya Sağlık Örgütü böyle bir şeye tabi ki de evet demez ama bizim adam da fikrinden caymaz. Eee kahramanımızın tüm bunlarla bağlantısı nedir derseniz, alın okuyun, kısa zamanda bitiyor zaten :)

Okuyucu Notu : Ben genel olarak bilim-kurgu, fantastik ya da biyografi tarzında kitaplar seviyorum. Aslında yelpazem baya geniş, polisiye de severim, cinayetli falan korku kitaplarını da severim. Ama fantastik favorimdir, Rüzgarın Adı, Yüzüklerin Efendisi gibi. O yüzden puanını çok yüksek tutamayacağım yine de 7 veriyorum.